Σαν σήμερα ο πρώτος Έλληνας αποβιβάζεται στην Αμερική

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Απριλίου 1528, όταν ο Έλληνας Θεόδωρος, μέλος Ισπανικής εξερευνητικής αποστολής, έφτασε με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στη Φλώριδα.

Το ταξίδι είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν, στις 17 Ιουνίου του 1527, όταν με κυβερνήτη τον δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ και προορισμό της δυτικές ακτές του Μεξικού και της Φλώριδας, απέπλευσαν από το λιμάνι Σανλούκαρ της Ανδαλουσίας. Ο Θεόδωρος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ημερολόγιο που κρατούσε ο ταμίας της αποστολής, Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα, ήταν ελληνικής καταγωγής. Η αποστολή που αποβιβάστηκε στη Φλώριδα μετρούσε 600 στρατιώτες και 50 ναυτικούς.

Ο χρυσός της Φλώριδα

Στη Φλώριδα της Αμερικής, οι ταξιδιώτες ήρθαν σε επαφή με τους Ινδιάνους που έμεναν στην περιοχή και μάλιστα, οι δεύτεροι – άγνωστες οι προθέσεις τους έως και εκείνη τη στιγμή – γνωστοποίησαν στους ξένους την ύπαρξη χρυσού. Σύμφωνα με την καθοδήγηση που τους έδωσαν, ο χρυσός ήταν κρυμμένος στα βουνά, εκεί που κατοικούσαν οι Απαλάτσι, μία φυλή Ινδιάνων. Το ταξίδι για την εύρεση του χρυσού, μολονότι φάνηκε ελπιδοφόρο, κατέληξε στον αφανισμό πολλών στρατιωτών είτε από αρρώστιες είτε από επιθέσεις που δέχθηκαν από ντόπιους, χάνοντας τον προσανατολισμό τους.

Ο Theodoros Griego, όμως, έχοντας γνώσεις ναυπηγικής, κατάφερε να κατασκευάσει βάρκες και να απομακρυνθεί μέσω των παραποτάμων του Μισισιπή από την αφιλόξενη περιοχή, φτάνοντας κοντά στη σημερινή πόλη της Πενσακόλα.

Η εξαφάνιση του Έλληνα Θεόδωρου

Η απομάκρυνση από την περιοχή, αν και στέφθηκε με επιτυχία, δεν ολοκληρώθηκε με τον ίδιο τρόπο για τον Έλληνα ταξιδευτή. Ο ίδιος, αποδεχόμενος της πρόσκληση των Ινδιάνων εκείνης της περιοχής για νερό, τους ακολούθησε. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν, όσο κι αν οι σύντροφοί του προσπάθησαν να τον βρουν. Το πλήρωμα που είχε απομείνει, επέστρεψε στην Ισπανία το 1537, δέκα χρόνια αφότου είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Σανλούκαρ της Ανδαλουσίας, και τρία χρόνια αργότερα, ο γραμματέας του Ισπανού κατακτητή Ερνάντο Ντε Σότο, Γονθάλο Βαλντέζ, βρέθηκε ξανά στη Φλώριδα και έμαθε ότι Ινδιάνοι για άγνωστους λόγους είχαν σκοτώσει τον Theodoro Griego.

Προς τιμήν του πρώτου Έλληνα που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, και συγκεκριμένα στη Φλώριδα, η ελληνική κοινότητα της περιοχής, ανήγειρε άγαλμα στην παραλία της πόλης Κλιαργουότερ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 8 Ιανουαρίου του 2005.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....