Ο Νικόλαος Τσελεμεντές έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως ο πατέρας και ο δάσκαλος της ελληνικής μαγειρικής, με τον «Οδηγό της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» που εξέδωσε το μακρινό 1926 να οδηγεί το επάγγελμα που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε στον σύγχρονο γαστρονομικό πολιτισμό.
Γεννημένος το 1878 στο όμορφο και γραφικό νησί της Σίφνου, ήδη από τα νεανικά του χρόνια μετέβη και έζησε στην Αθήνα. Αρχικά δούλεψε σε συμβολαιογραφεία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μαγειρική, στο εστιατόριο του θείου του. Σπούδασε αυτό που αγαπούσε στη Βιέννη και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως σεφ σε πολλές πρεσβείες.
Η αναχώρηση για την Αμερική και ο «εκσυγχρονισμός» της ελληνικής κουζίνα
Απέκτησε δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα μέσα από το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής», το οποίο εκδόθηκε το 1910 και περιείχε συνταγές, συμβουλές διατροφής και νέα από τη διεθνή κουζίνα. Το 1920 αναχώρησε για την Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στη μαγειρική, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε και σε διάσημα εστιατόρια της εποχής.
Το βιβλίο του «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» γνώρισε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα να τυπωθεί 15 φορές, ενώ μετά την επαγγελματική πορεία του στην Αμερική ίδρυσε και μία σχολή μαγειρικής. Το 1950 δημοσίευσε στα Αγγλικά ένα βιβλίο με ελληνικές συνταγές.
Το όνομά του συνδέθηκε με τους οδηγούς μαγειρικής στην Ελλάδα, ενώ στις μέρες μας η νέα γενιά σεφ και μαγείρων προβαίνει σε εγκωμιαστικές αναφορές για τον ίδιο, με αφορμή την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε.
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου το 1958.