Τελετή Βράβευσης στη μνήμη των Ηλία και Δημητρίου Καραντώνη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των αποφοίτων της Νομικής Σχολής.
Το χρηματικό βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, θα δοθεί στον απόφοιτο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μακρίδη, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και την αποφοίτησή του στα τέσσερα χρόνια από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, από το 2013 και κάθε χρόνο, δίνεται χρηματικό βραβείο σε τελειόφοιτο/η της Νομικής Σχολής, στη μνήμη του Καθηγητή του ΑΠΘ Ηλία Καραντώνη και του Δημητρίου Καραντώνη, Διδάκτορος του Δικαίου της Σχολής Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tübingen και πτυχιούχου της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δημήτρη Καραντώνη
Ο Δημήτριος Καραντώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20.12.1977 και απεβίωσε στις 26.02.2011. Ήταν υιός του Ηλία Καραντώνη, διατελέσαντος Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, και της Κυριακής Καραντώνη, Καθηγήτριας στη Μέση Εκπαίδευση. Μετά την αποφοίτησή του από το 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, σπούδασε Κοινωνική Οικονομική στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Έμπερχαρτ-Καρλ του Tübingen της Γερμανίας. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του πτυχιούχου οικονομολόγου, με γενικό βαθμό «Λίαν καλώς». Η διπλωματική του εργασία, με τίτλο «Η ελληνική πολιτική ανταγωνισμού», αξιολογήθηκε με άριστα. Τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του τις εκπλήρωσε την περίοδο 2005-2006. Τον Νοέμβριο του 2006 έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμπερχαρτ-Καρλ του Tübingen Γερμανίας. Παρακολούθησε με ιδιαίτερη επιτυχία τα προαπαιτούμενα νομικά μαθήματα, έγραψε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η σημασία των τεκμηρίων στον γερμανικό και ελληνικό έλεγχο των συγχωνεύσεων» και ανακηρύχθηκε την 30ή Ιουνίου 2010 Διδάκτορας του Δικαίου, με γενικό βαθμό άριστα.
Τον Ιανουάριο του 2011 απέστειλε στο περιοδικό «Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου» μελέτη με τίτλο «Η οικονομική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό έλεγχο των συγχωνεύσεων». Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου» (τόμος ΞΒ’ του 2011). Η επόμενη εργασία του, με θέμα τη σύγκριση των θεωρητικών συστημάτων του F.A. von Hayek και του Κ. Καστοριάδη αναφορικά με τον τρόπο γένεσης των θεσμών, παρέμεινε -λόγω του πρόωρου θανάτου του- ημιτελής.