Το μέλλον του ελληνικού τένις

Το ελληνικό τένις δεν έχει μόνο παρόν, αλλά και μέλλον. Mετά την γενιά της Μαρίας Σάκκαρη και του Στέφανου Τσιτσιπά ακολουθεί αυτή της Μιχαέλας Λάκη, τρανή απόδειξη οι επιτυχίες της που δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες.

Η Μιχαέλα είναι ένα 16χρονο κορίτσι, με καταγωγή από την Λάρισα, που εντυπωσιάζει και σαρώνει με τις επιτυχίες της στον κόσμο του παγκόσμιου τένις. Ήδη ξεχωρίζει, καθώς είναι η κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια με τις σημαντικότερες επιτυχίες, σε επίπεδο κάτω των 18. Η Μιχαέλα γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 2005, και προέρχεται από αθλητική αλλά όχι τενιστική οικογένεια. Ο μπαμπάς της ήταν αθλητής και πρωταθλητής πάλης και για πολλά χρόνια προπονητής, οπότε το μικρόβιο του αθλητισμού κυριαρχούσε στη ζωή της. Πριν την κερδίσει το άθλημα της αντισφαίρισης, στο πλάι του προπονητή Φοίβου Μιχαλόπουλου, δοκίμασε να ασχοληθεί με την πάλη και αργότερα την ρυθμική.

Στο παρελθόν είχε πολλές καλές διακρίσεις σε επίπεδο κάτω των 18. Η πιο σημαντική από όλες ήταν το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tennis Europe, όπου σήκωσε το τρόπαιο. Το 2020 πήρε πρώτη φορά μέρος σε Grand Slam ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο No. 921 στην Παγκόσμια κατάταξη.

 

 

Οι αγαπημένοι αθλητές της Μιχαέλας είναι η Serena Williams και ο Roger Federer όμως δεν λείπουν από την λίστα της και  οι δικοί μας αθλητές, η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όπως έχει πει η ίδια  “αποτελούν έμπνευση για όλους τους Έλληνες¨.

Ο πρωταθλητισμός είναι πολύ απαιτητικός και η λέξη θυσία είναι η πρώτη λέξη που μαθαίνουν οι υποψήφιοι πρωταθλητές. Η πειθαρχία και οι στερήσεις είναι πράγματα που έχει βιώσει από μικρή ηλικία η Μιχαέλα. Ξεκινώντας από παιδί στα γήπεδα του τένις στερήθηκε πολλά από την παιδική της ζωή, όπως σχολικές εκδρομές, παιδικά πάρτι, το ανέμελο παιχνίδι στις γειτονιές, πολλές οικογενειακές στιγμές, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαιρινές διακοπές και πολλά άλλα, όπως έχει πει. Έπειτα, χρειάζεται να ισορροπήσει τα κενά στα μαθήματα για το χρονικό διάστημα που λείπει. «Ήταν κάτι το οποίο με πλήγωνε, όμως στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι σε σχέση με τους συνομηλίκους μου κέρδισα πάρα πολλά. Σε αυτό βέβαια με βοήθησε η στήριξη της οικογένειάς μου. Υπάρχουν οι δυσκολίες με το σχολείο. Οι απουσίες που δικαιούται κάποιος είναι συγκεκριμένες και για κάποιον που θα πρέπει να πραγματοποιεί πολλούς αγώνες στο εξωτερικό είναι περιορισμένες» έχει πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.

 

 

Στόχος της για το μέλλον είναι το επαγγελματικό τένις, όμως επειδή στη ζωή «ποτέ μη λες ποτέ» αν κάποια στιγμή αποφάσιζε να σπουδάσει αυτό θα ήταν αθλητική ψυχολογία. «Ένας καλός αθλητικός ψυχολόγος θα πρέπει σίγουρα να έχει υπάρξει και αθλητής ώστε να μπορεί να καταλάβει την ψυχολογία του κατά τη διάρκεια των αγώνων, τις σκέψεις του, αυτά που νιώθει πριν και μετά τον αγώνα, τα αισθήματα της ήττας, ώστε να μπορεί να βοηθήσει» έχει δηλώσει.

Οι αθλητές του τένις από τα πρώτα τους χρόνια στο άθλημα αναγκαζονται να ταξιδεύουν σε πολλές χώρες -κυρίως της Ευρώπης- για τα τουρνουά, και ο ελεύθερος χρόνος ωστόσο είναι πολύ λίγος έως ανύπαρκτος, γιατί παράλληλα με την προπόνηση πρέπει να παρακολουθούν τους αγώνες των αντιπάλων της και να κοιμούνται αρκετά νωρίς. Η Μιχαέλα καταφέρνει να τα προλαβει ολα, μοιράζοντας τον χρόνο της μεταξύ προπονήσεων στην Ακαδημία Μουράτογλου η οποία ανήκει στον ελληνικής καταγωγής Πατρίκ Μουράτογλου . Η αγαπημένη της χώρα είναι η Γαλλία, την οποία επισκέπτεται πολλές φορές τον χρόνο, αφού προπονείται στην ακαδημία του Μουράτογλου με έδρα τη Νίκαια.

 

 

To 2019  κέρδισε τρεις πρώτες θέσεις,  στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U14 (Most Τσεχίας) στο ITF Ioannina Cup U18 1και  στο ITF Λευκωσία U18. Ξεκίνησε να παίζει τένις στα 5 με προπονητή ακόμη και σήμερα τον Φοίβο Μιχαλόπουλο και η πορεία της καταγράφει μία συνεχόμενη άνοδο.  « Όταν είδα για πρώτη φορά την Μιχαέλα ήταν κατα την έναρξη της ακαδημίας. Ήρθε μαζί με ένα άλλο κοριτσάκι από τον Τύρναβο με τους γονείς της. Ο μπαμπάς ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη μέρα πως θέλει να είναι σε ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορεί να παράγει πρωταθλητή. Και τα δυο παιδιά έπαιζαν περίπου 6 μήνες αλλά είχαν μια πολύ καλή επαφή με τη μπάλα. Η Μιχαέλα συνέχισε, το εξέλιξε, προχώρησε, επέμεινε και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο που βρίσκεται» έχει πει ο προπονητής της.

 

 

Ένας από τους μεγάλους στόχους της Μιχαέλας ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Tennis Europe, όπου κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, γράφοντας ιστορία για τη χώρα μας.

Το 2021 η Μιχαέλα έκανε την είσοδο της στα Grand Slam κάνοντας αισθητή την παρουσία της. Συμμετείχε στο US Open, φτάνοντας στον τρίτο γύρο αλλά και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις όπως το Wimbledon και το French Open. Το 2022 έφτασε στο 2ο γύρο στα Juniors του Australian Open.

Η νεαρή αθλήτρια φαίνεται πως θα έχει ένα λαμπρό μέλλον στο τένις και σύντομα θα κατακτήσει τα μεγάλα γήπεδα του κόσμου.

 

ΠΗΓΗ ELLINES.COM

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....