Xαιρετισμός Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας στην τελετή έναρξης Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου

Η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «ATHENA 2022» (Ξενοδοχείο «Sitia Beach», 6/4/2022):

 

“Εντιμότατε κ. Υπουργέ Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε Σητείας, και κ. Περιφερειάρχη Κρήτης,

Αξιότιμος κα Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κε Βουλευτά Ν. Λασιθίου, κε Δήμαρχε Ιεράπετρας, κε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λασιθίου, κοι κριτές του 7ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, κοι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Φορέων και Αρχών, 

κυρίες και κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε στην ερατεινή και φιλόξενη Σητεία, την πατρίδα ενός από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας Μύσωνα και του ποιητή του Ερωτόκριτου Βιτσέντζου Κορνάρου τη διεξαγωγή του 7ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «ATHENA 2022».

Ιδιαιτέρως υποδεχόμαστε εγκάρδια εδώ στην δίκαια χαρακτηρισμένη «Πόλη του ελαιολάδου» και χαιρετίζουμε τους διεθνούς φήμης κριτές του διαγωνισμού που θα αξιολογήσουν δεκάδες δείγματα ελαιολάδου από πολλές ελαιοπαραγωγικές χώρες της γης. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον μοναδικής ομορφιάς Σητειακό ελαιώνα, να επισκεφθείτε το ιστορικό καστρομονάστηρο της Κυρίας Ακρωτηριανής Τοπλού και άλλους ιστορικούς χώρους αλλά και να τύχετε της ξακουσμένης Σητειακής φιλοξενίας και κουλτούρας. Είναι μοναδική τιμή για τη Σητεία, το Λασίθι, αλλά και ολόκληρη την Κρήτη η διαξαγωγή του μοναδικού διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στη χώρα μας να λαμβάνει χώρα φέτος στον τόπο μας.

Γιατί η ελιά και το λάδι είναι ταυτόσημα με τον πολιτισμό και την γαστρονομική κουλτούρα της Σητείας. Η ελαιοπαραγωγή αποτελεί την κύρια αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία είναι μία από τις πλέον παραγωγικές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, καθώς οι περισσότερες οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την καλλιέργεια της ελιάς. Η ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει όλη την Επαρχία Σητείας, είναι μία από τις πλέον γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης υψηλής ποιότητας, κορυφαίας διατροφικής και εμπορικής αξίας ελαιολάδου και χρέος όλων μας είναι να την κρατήσουμε όσο πιο ψηλά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ελαιοπαραγωγικό γίγνεσθαι.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελιά καλλιεργείται στην Κρήτη από τους μινωικούς χρόνους, καθώς το μεσογειακό κλίμα της ευνοεί την ευδοκίμησή της τόσο σε πεδινές όσο και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ο καρπός της ελιάς αποτελούσε βασικό στοιχείο διατροφής, μέσο φωτισμού, καλλωπισμού αλλά και θεραπείας. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται κατά κόρον στη θεία λατρεία σε τρία Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Βάπτισμα, στο Χρίσμα και στο Ευχέλαιο, ως αισθητό στοιχείο και σύμβολο μετάδοσης της θείας Χάριτος. Αλλά και το λάδι που καίει στα καντήλια μας, κατά τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης, υποδηλώνει το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού. Ο καρπός της ελιάς πάντοτε συμβόλιζε την ειρήνη, την καταλλαγή και τη συμφιλίωση του ανθρώπου και της κτίσης με τον Δημιουργό Θεό. 

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, και επευλογούμε την έναρξη του 7ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «ATHENA 2022», καταθέτοντας τα ειλικρινή συγχαρητήριά μας στους διοργανωτές, στον Δήμο Σητείας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου αλλά και την έμπειρη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum.

Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και στους διεθνούς εμβέλειας έμπειρους δοκιμαστές ελαιολάδου και κριτές ο Δικαιοκρίτης Κύριος να τους φωτίσει και να τους ενισχύσει για να έχουν ορθή και δίκαιη κρίση στις αξιολογήσεις τους.

Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας ανακοινώσω ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία, ύψιστη τιμή και ανέκφραστη χαρά, το ότι η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας θα προσφέρει εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης φέτος το ελαιόλαδο από τους βιολογικούς ελαιώνες της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού, για να παρασκευασθεί το Άγιον Μύρο στο Φανάρι, την Μεγάλη Πέμπτη από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο. Μία τελετή καθαγιασμού που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια. Έτσι, θα ταξιδεύει παντού στην οικουμένη το σητειακό ελαιόλαδο καθαγιασμένο και θα χρησιμοποιείται στις αγιαστικές τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Και πάλι, καλή επιτυχία στους διαγωνιζομένους και ο Θεός μαζί σας”.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....