Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από τις πόλεις Σούμι και Ιρπίν

Ξεκίνησε πριν από μια περίπου ώρα, η απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, όπως και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται πράξη αφού προηγήθηκε η συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους εκκένωσης των περιοχών αυτών, ούτως ώστε  να επιτραπεί στους ηλικιωμένους πολίτες και τα γυναικόπαιδα να φύγουν από τις δύο προαναφερθείσες πόλεις οι οποίες πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση συμφώνησε σε έναν διάδρομο εκκένωσης για τη φυγή των αμάχων από τη βορειοανατολική πόλη Σούμι, στην οποία σημειώθηκαν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανή υπουργός Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος διάδρομος είχε συμφωνηθεί με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Γνωστοποίησε δε, ότι θα ανοίξει από τις  9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Τρίτης  και θα οδηγήσει από το Σούμι στην Πολτάβα, μια πόλη στην κεντρική Ουκρανία, διαμέσου της  Χολουμπίβκα της Λοχβίτσια και της Λούμπνι.

«Όλα τα εμπόδια… πρέπει να αφαιρεθούν σε ολόκληρη τη διαδρομή», επισήμανε η κ. Βέρεστσουκ κι ακολούθως πρόσθεσε: «Δεν συμφωνήθηκαν άλλες διαδρομές. Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε αυτές τις διαδρομές αμέσως και να διασφαλίσει μια σταθερή κατάπαυση του πυρός σε αυτές».

Τέλος, η Ουκρανή υπουργός,  εξέφρασε την ελπίδα, αυτός ο διάδρομος από την πόλη Σούμι να αποτελέσει μια καλή αρχή για να ακολουθήσουν σύντομα κι άλλοι.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....