Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας στις βόρειες ακτές της Κρήτης

Σημαντική υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας καταγράφεται στις βόρειες ακτές της Κρήτης το τελευταίο διάστημα, με τη μείωση σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμα και τα σαράντα εκατοστά.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε περιοχές των Χανίων και συγκεκριμένα στο παλιό λιμάνι, όπως και στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, στο ενετικό λιμάνι του Κούλε.

Αλιείς και επαγγελματίες στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης κάνουν λόγο για μία σπάνια εικόνα και για μία ασυνήθιστα μεγάλη πτώση. Οι λιμενικές αρχές εφιστούν την προσοχή των αλιέων και των ιδιοκτητών σκαφών, καθώς η υποχώρηση της θάλασσας κρύβει κινδύνους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ορατοί.

«Δεν είναι επικίνδυνο το φαινόμενο»

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες για το φαινόμενο που έχει μαγνητίσει τα βλέμματα των λουόμενων και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχών;

«Οι ισχυροί νοτιάδες έσπρωξαν τη θάλασσα από τα νότια προς τα βόρεια και έτσι χαμήλωσε η στάθμη σε κάποιες περιοχές της βόρειας ακτής, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, ανάλογα πόσο εκτεθειμένες ήταν στο φαινόμενο του νοτιά», υποστήριξε ο Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κ. Νίκος Καμπάνης, προσθέτοντας: «Μετά την εμφάνιση της αστρονομικής παλίρροιας κοντά στην εαρινή ισημερία, οι παρατεταμένοι άνεμοι δεν επέτρεψαν την επαναφορά της στάθμης της θάλασσας. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, δεν είναι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, είναι κάτι που το παρατηρούμε και μας δείχνει τη δύναμη της φύσης όπως υφίσταται γύρω μας».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....